Jaume Camp: un home, una idea

Notícies

Divendres, 29 de abril de 2011 14:00 h

Carles de Rosselló i Peralta s'endú el Premi Jaume Camp de Sociolingüística 2011

El títol de l'obra guanyadora és 'Aprendre a triar. L’adquisició de les normes d’ús i alternança de codis en l’educació infantil'

Alexander Fidora, professor i investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) a la Universitat Autònoma de Barcelona, és el guardonat d’enguany amb el Premi Internacional Catalònia, dotat de sis mil euros, que reconeix un investigador estranger estudiós de les terres catalanes o de qualsevol aspecte de la seva cultura. El jurat ha valorat «la solidesa de la seva aportació, filosòfica i filològica, a la divulgació internacional dels clàssics catalans i, en especial, de l’obra de Ramon Llull dins del marc de la relació de les cultures cristiana, hebraica i musulmana».

D’altra banda, Josep Antoni Aguilar Àvila és el guardonat amb el Premi R. Aramon i Serra per l’obra La ‘Crònica’ de Ramon Muntaner: edició i estudi (pròleg – c. 146), que, segons el jurat, és «d’una gran erudició i originalitat» i té «una importància cabdal per a la cultura catalana, atès que posa a l’abast, per primera vegada, una edició crítica dels cent quaranta-sis capítols de la Crònica de Ramon Muntaner seguint un mètode precís i acurat i tenint en compte tota la tradició manuscrita». El premi R. Aramon i Serra es convoca aquest any per única vegada i s’ofereix a investigadors de qualsevol país per la millor obra de recerca sobre filologia romànica, especialment catalana i occitana. Està dotat de quinze mil euros.

Jordi Ginebra Serrabou és el guanyador del Premi Prat de la Riba pel treball Llengua i política en el pensament d’Antoni Rovira i Virgili. El premi està dotat de sis mil euros i enguany s’ofereix a una obra d’un investigador de les terres catalanes dedicada a la lingüística o la filologia i publicada durant els últims cinc anys. L’obra és un estudi de lingüística interna i de lingüística externa que tracta la codificació i la descripció de la llengua catalana que dugué a terme Rovira i Virgili abans de les propostes normatives de Fabra i que estudia la posició de Rovira i Virgili en relació amb la política lingüística. Segons el jurat, és una «aportació fonamental al coneixement del paper de Rovira i Virgili en el procés d’elaboració i planificació del català com a llengua nacional».

Entre els premis generals destaquen el Premi de Medi Ambient per a Jeroen van den Bergh i el Premi Jaume Camp de Sociolingüística per a Carles de Rosselló i Peralta amb l’obra 'Aprendre a triar. L’adquisició de les normes d’ús i alternança de codis en l’educació infantil'. A més dels premis generals, cadascuna de les cinc seccions de l’IEC (Secció Històrico-Arqueològica, Secció de Ciències Biològiques, Secció de Ciències i Tecnologia, Secció Filològica i Secció de Filosofia i Ciències Socials) convoca dos premis de quatre mil dos-cents euros cada un. Per a consultar la llista dels premiats, seguiu aquest enllaç.Amb la col·laboració: Wikipedia Institut d'Estudis Catalans Òmnium